
Στο Μέρος 1, έγραψα πώς να μεταφέρετε τα δεδομένα σας από το Evernote Οψιάνος. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα καλύψω πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Obsidian όσον αφορά τη λειτουργικότητα.
Οργάνωση σε Οψιδιανό
Σε υψηλό επίπεδο, μου αρέσει να χρησιμοποιώ Η Μέθοδος PARA, που αποτελείται από 4 φακέλους υψηλού επιπέδου για την αποθήκευση των σημειώσεων σας. Αυτοί οι φάκελοι είναι:
Εργα: Τα έργα είναι πράγματα για τα οποία ερευνάτε ή εργάζεστε ενεργά, όπως αυτή η ανάρτηση ιστολογίου. Έχουν παραδοτέα και έχουν προθεσμίες. Οι σημειώσεις δεν πρέπει να υπάρχουν για πάντα στο φάκελο του έργου σας, αλλά να μετακινηθούν σε άλλο φάκελο.
Τομείς ευθύνης: Ο κυριολεκτικός ορισμός που έχω δει αλλού είναι «δραστηριότητα με ένα πρότυπο που πρέπει να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου». Εάν χρησιμοποιείτε το Obsidian για εργασία, μπορεί να είναι για πλατφόρμες που έχετε στην κατοχή σας και πραγματοποιείτε περιστασιακή συντήρηση, runbooks για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων κ.λπ. Εάν χρησιμοποιείτε το Obsidian για προσωπική χρήση, μπορεί να είναι για τη λήψη σημειώσεων από βιβλία διαβάζετε, σημειώσεις για την υγεία σας, το αυτοκίνητό σας, τα οικονομικά σας κ.λπ.
Πόροι: Ένας πόρος ορίζεται ως «θέμα ή θέμα διαρκούς ενδιαφέροντος». Αυτά μπορεί να είναι πράγματα όπως συνταγές, ιδέες για τη βελτίωση του σπιτιού και παρόμοια. Θα είμαι ο πρώτος που θα το παραδεχτώ μερικές φορές η γραμμή θολώνει μεταξύ των πόρων και των περιοχών. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να προσφέρω είναι να προσπαθήσετε να μην ιδρώνετε τις λεπτομέρειες εδώ.
Αρχεία: Πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε πια, όπως έργα που έχετε ολοκληρώσει ή ταξιδιωτικά σχέδια για ταξίδια που πραγματοποιήσατε. Συνιστώ να ταχυδρομήσετε τους φακέλους που βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο. (Ο Οψιδιανός δεν θα πειράζει)
Οργάνωση αρχείων σε Obsidian

Ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα του Obsidian είναι ότι εφόσον χαρτογραφείται στο υποκείμενο σύστημα αρχείων, ένα καλά οργανωμένο σύστημα αρχείων θα φαίνεται καλά οργανωμένο στο Obsidian.
Με άλλα λόγια, εάν έχετε σημειώσεις και τυχόν συνημμένα που σχετίζονται με αυτά έξυπνα ομαδοποιημένα σε φακέλους και υποφακέλους, το θησαυροφυλάκιο Obsidian θα είναι εξίσου εύκολο στην πλοήγηση.
Στην εικόνα του παραδείγματος, δημιούργησα τον φάκελο I που ονομάζεται „Cats“, με έναν φάκελο „Big Cats“ από κάτω του. Μέσα στο Big Cats, έχω τα „Cheetahs“ και τα „Leopards“ ως περαιτέρω υποδιαίρεση.
Σε καθέναν από τους φακέλους Cheetahs και Leopards, υπάρχει ένας φάκελος που ονομάζεται „εικόνες“ για τις εικόνες που έχω και από τις δύο γάτες. Και το πραγματικά προσεγμένο πράγμα είναι ότι εάν μετακινήσω ή μετονομάσω μία από αυτές τις εικόνες στο Obsidian, όχι μόνο ενημερώνεται το αρχείο στο δίσκο ανάλογα, αλλά και τυχόν σύνδεσμοι σε αυτό το αρχείο ενημερώνονται επίσης από την Obsidian!
Συνημμένα αρχείου
Θα έχετε συνημμένα αρχεία του μερικοί ευγενικό στο θόλο σου με Οψιδιανό. Είτε πρόκειται για αρχεία PDF, PNG ή ακόμα και αρχεία ZIP, είναι σπάνιο να έχετε ένα Vault που να είναι μόνο σημειώσεις κειμένου. Είναι η ισχυρή μου σύσταση ότι αλλάζετε τη ρύθμιση „Προεπιλεγμένη θέση για νέα συνημμένα“ στο „Αρχεία & Σύνδεσμοι“ στο Obsidian από την αρχική ρύθμιση του „Vault Folder“ είτε σε „Ίδιος φάκελος με το τρέχον αρχείο“ είτε σε „Σε υποφάκελο κάτω από τον τρέχοντα φάκελο“.
Ο λόγος για τον οποίο είμαι ιδιαίτερα φωνητικός για αυτήν τη ρύθμιση είναι επειδή εάν δεν την αλλάξετε κατά τη ρύθμιση ενός θησαυροφυλάκιου, τυχόν αρχεία που επισυνάπτετε σε σημειώσεις θα μολύνουν τον φάκελο ανώτατου επιπέδου του Vault σας και αυτό δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό.
Χρήσιμες εντολές και πλήκτρα Οψιδιανού

Το Obsidian σάς επιτρέπει να ορίσετε πλήκτρα πρόσβασης για κάθε εντολή και θα ήθελα να αναφέρω μερικά πλήκτρα πρόσβασης που έχω ορίσει στο Mac μου για τη διαχείριση των σημειώσεων Obsidian:
- Command-R: Αποκάλυψη ενεργού αρχείου στην πλοήγηση – Όταν εκτελείτε αυτήν την εντολή, θα τονίσει το τρέχον αρχείο στη γραμμή πλοήγησης στην αριστερή πλευρά του θησαυρού σας. Χρήσιμο εάν έχετε επεκταθεί πολλούς φακέλους.
- Command-M: Μετακίνηση αρχείου σε άλλο φάκελο – Λίγο πολύ αυτό που λέει. Σας επιτρέπει να μετακινήσετε το αρχείο σε άλλο φάκελο παρουσιάζοντάς σας ένα πλαίσιο αυτόματης συμπλήρωσης όπου μπορείτε να πληκτρολογήσετε το όνομα του φακέλου.
- Shift-cmd-L: Διαχείριση χώρων εργασίας – Ένας χώρος εργασίας είναι μια συλλογή από ανοιχτές σημειώσεις και τις γεωμετρίες των αντίστοιχων παραθύρων τους. Αυτή η εντολή θα σας επιτρέψει να αποθηκεύσετε τις τρέχουσες σημειώσεις σας, τις θέσεις και τα μεγέθη τους σε έναν επώνυμο χώρο εργασίας για μελλοντική χρήση
- Cmd-L: Φόρτωση χώρου εργασίας – Αυτό σας επιτρέπει να φορτώσετε έναν προηγουμένως αποθηκευμένο χώρο εργασίας
- Shift-cmd-O: Εμφάνιση στον εξερευνητή συστήματος – Ανοίγει το Finder με επιλεγμένη την τρέχουσα σημείωση στην οποία εργάζεστε. Αυτό είναι χρήσιμο εάν πρέπει να φτάσετε γρήγορα στο υποκείμενο σύστημα αρχείων.
Χρήσιμο CSS για το Obsidian Vault σας
Το τελευταίο μέρος αυτής της ανάρτησης είναι όπου θέλω να μιλήσω για προσαρμοσμένο CSS για το Obsidian Vault σας. Υπάρχει ένα πράγμα που θεωρώ ουσιώδης και ένα πράγμα που θεωρώ χρήσιμος.
Πρώτον, το ουσιώδης πράγμα: πλάτη σημειώσεων! Από προεπιλογή, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια γύρω από τις σημειώσεις σας, τα οποία θεωρώ ότι χάνουν πολύ χώρο. Το ακόλουθο CSS στο .obsidian/snippets/note-width.css
θα διορθώσει ότι:
/* Viewing */
.markdown-preview-view.is-readable-line-width .markdown-preview-sizer {
max-width: 95%;
}
/* Editing */
.markdown-source-view.is-readable-line-width .CodeMirror {
max-width: 95%;
}
Τώρα το χρήσιμος πράγμα: κάνοντας ετικέτες σε νότες Obsidian πιο όμορφες! Αυτό βασίζεται σε κάποιο CSS που Βρήκα στα φόρουμ του Obsidian:
.tag {
background-color: var(--text-accent);
border: none;
color: white;
font-size: 11px;
padding: 1px 8px;
text-align: center;
text-decoration: none;
display: inline-block;
margin: 0px 0px;
cursor: pointer;
border-radius: 14px;
}
.tag:hover {
color: white;
background-color: var(--text-accent-hover);
}
.tag[href^="#obsidian"] {
background-color: #4d3ca6;
}
.tag[href^="#important"] {
background-color: red;
}
Αυτό είναι το μόνο που έχω για αυτήν την ανάρτηση στο Obsidian, ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο!
Έχετε κάποιες συμβουλές για το πώς θα αξιοποιήσετε στο έπακρο το Obsidian; Ενημερώστε με στα σχόλια παρακάτω!