
Οι δίαιτες κετο μπορεί να είναι αποκαρδιωτικές για τις γυναίκες, ειδικά όταν βλέπουν τους άντρες συναδέλφους ή τους συντρόφους τους να χάνουν κιλά με σχετική ευκολία. Προσπάθησα για πρώτη φορά να χάσω βάρος με μια κετογονική δίαιτα πριν από αρκετά χρόνια. Απλώς δεν λειτούργησε για μένα, σε αντίθεση με τον άντρα μου που κατάφερε να χάσει γρήγορα αρκετά κιλά. Ούτε το keto λειτούργησε για αμέτρητες γυναίκες στο ιατρείο μου που ήρθαν σε μένα για βοήθεια. Έπρεπε να καταλήξω σε μια νέα προσέγγιση και τα τελευταία δύο χρόνια, ανέπτυξα και δοκίμασα μια τροποποιημένη έκδοση της κλασικής κετογονικής δίαιτας που λαμβάνει υπόψη τις ατομικές διαφορές και τη γυναικεία φυσιολογία.
Η προσέγγισή μου διερευνά γιατί το σώμα των γυναικών ανταποκρίνεται στο φαγητό διαφορετικά από αυτό των ανδρών όσον αφορά την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Οι περισσότερες δίαιτες δημιουργήθηκαν από άνδρες για άνδρες, αλλά το σώμα των γυναικών δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Γιατί; ορμόνες.
Γιατί το Keto δεν λειτουργεί για όλες τις γυναίκες;
Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (LCHF) είναι δημοφιλείς, με την κετογονική δίαιτα να είναι η πιο δημοφιλής από όλες τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οδηγεί σε απώλεια βάρους απλώς και μόνο επειδή η κατανάλωση λιγότερου υδατανθράκων μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και καίει το λίπος. Ωστόσο, η κλασική δίαιτα κετο δεν λειτουργεί για πολλές γυναίκες. Εάν λιμοκτήσετε το σώμα σας για υδατάνθρακες μακροπρόθεσμα, μπορεί να χάσετε βάρος, αλλά δυστυχώς αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής των επιπέδων ορμονών όπως ο θυρεοειδής, ο αντίκτυπος του οποίου συζητείται αργότερα στο άρθρο. Οι γυναίκες έχουν και άλλα ορμονικά μειονεκτήματα που επηρεάζουν την επιτυχία μιας κετογονικής δίαιτας.
Άνδρες, κετο και το πλεονέκτημα της τεστοστερόνης
Όταν κάνουν δίαιτα, οι άνδρες τείνουν να χάνουν βάρος πιο γρήγορα από τις γυναίκες. Ένας παράγοντας που κάνει τη διαφορά στα αποτελέσματα είναι το πλεονέκτημα της τεστοστερόνης, ώστε οι άνδρες να έχουν περισσότερους μύες και να καίνε θερμίδες πιο γρήγορα. Η κετογονική δίαιτα μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, έτσι ώστε να έχουν ένα διπλό πλεονέκτημα τεστοστερόνης που τους βοηθά να κάψουν περισσότερο λίπος και να χτίσουν περισσότερους μύες, ώστε να χάσουν βάρος και να φαίνονται καλύτερα πιο γρήγορα.
Ενώ οι άνδρες έχουν το πλεονέκτημα, οι γυναίκες έχουν χαμηλότερη τεστοστερόνη και υψηλότερα οιστρογόνα που τις θέτει σε μειονεκτική θέση, οδηγώντας σε πιο αργά αποτελέσματα και λιγότερη απώλεια βάρους. Υπάρχουν και άλλες μεταβολικές ορμόνες που εμποδίζουν την απώλεια βάρους.
Αύξηση βάρους στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση
Γιατί οι γυναίκες φαίνεται να παίρνουν βάρος σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη καθώς πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση; Ένας από τους κύριους λόγους αύξησης βάρους που ξεκινά από τα περιεμμηνοπαυσιακά χρόνια είναι η επιβράδυνση του μεταβολισμού. Μπορείτε να αποδώσετε τη μείωση του μεταβολισμού στη θυρόπαυση, τις αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και την αυξημένη κορτιζόλη.
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς, οι οποίες ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο καίμε θερμίδες και εμποδίζουν τον μεταβολισμό μας να γίνει πολύ υποτονικός, συχνά ξεφεύγουν από την ισορροπία καθώς μεγαλώνουμε. Αυτή είναι μια τάση που έχει χαρακτηριστεί «θυρόπαυση». Η αύξηση βάρους είναι αποτέλεσμα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς, καθώς και της αδυναμίας και της κόπωσης.
Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων παίζουν επίσης ρόλο στην αύξηση βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια οιστρογόνων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνδέεται με αυξημένο κοιλιακό λίπος.1 Ωστόσο, η κυριαρχία των οιστρογόνων οδηγεί επίσης σε αύξηση βάρους περίπου στη μέση.2 Στα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, αυτό που ονομάζουμε περιεμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα είναι σε πτώση αλλά εξακολουθούν να κυριαρχούν σε σχέση με την ορμόνη συντρόφου του, την προγεστερόνη. Η περίοδος κυριαρχίας των οιστρογόνων που εμφανίζεται στην περιεμμηνόπαυση και που μπορεί να συνεχιστεί στην εμμηνόπαυση θεωρείται κλινικά ως ένοχος για την επέκταση της κοιλιακής λίπους.
Επιπλέον, η κορτιζόλη αυξάνεται με την ηλικία, ξεκινώντας από τα 50. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες μας. Η υψηλή κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σακχάρου στο αίμα και αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.
Η αύξηση του κοιλιακού λίπους δεν είναι απλώς θέμα ματαιοδοξίας. Έχει ανησυχητικές συνέπειες για τη γενική υγεία. Τα λιποκύτταρα που συσσωρεύονται στην κοιλιά συνδέονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη με τη μεγαλύτερη επιρροή όσον αφορά τον μεταβολισμό και την ανταπόκρισή μας στο φαγητό. Εάν δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε την πρόσληψη επεξεργασμένης ζάχαρης, με την πάροδο του χρόνου, τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται στο αίμα μας και έχουμε μια κατάσταση που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη και συσσώρευση λίπους. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες αντίστασης στην απώλεια βάρους.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη, γνωστή και ως αποκλεισμός ινσουλίνης, οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση βάρους, ιδιαίτερα γύρω από το τμήμα της μέσης. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μας θέτει επίσης σε κίνδυνο για προδιαβήτη, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού.
Άλλες βασικές μεταβολικές ορμόνες
Εκτός από την ινσουλίνη, την κορτιζόλη, τον θυρεοειδή και τα οιστρογόνα, υπάρχουν και άλλες ορμόνες που επηρεάζουν το μεταβολισμό σας. Οι βασικοί ρυθμιστές του μεταβολισμού και της ενεργειακής ομοιόστασης περιλαμβάνουν τη λεπτίνη, τη γκρελίνη καθώς και την τεστοστερόνη και την αυξητική ορμόνη. Τα δύο τελευταία είναι αυτά που συζητώ σε βάθος στο νέο μου βιβλίο, Γυναίκες, τρόφιμα και ορμόνες. Δεν αποτελούν κοινή εστίαση σε συζητήσεις που επικεντρώνονται στις γυναίκες και την απώλεια βάρους, ωστόσο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διόρθωση της αντίστασης στην απώλεια βάρους.
Η επίδραση της κετογονικής δίαιτας στις γυναικείες ορμόνες
Εδώ είναι τι είναι καλό για τη δίαιτα κετο όταν πρόκειται για ορμόνες. Είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την επιδιόρθωση της ινσουλίνης, της κύριας ορμόνης που εμπλέκεται στην αύξηση βάρους. Το πρόβλημα είναι ότι η κετο έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά άλλες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, του θυρεοειδούς και των οιστρογόνων.
Παρατήρησα στο ιατρείο μου ότι οι γυναίκες ασθενείς μου τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα με την κετο με τις ορμόνες του στρες (δηλαδή την παραγωγή υπερβολικής κορτιζόλης), τη λειτουργία του θυρεοειδούς και μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Τα οιστρογόνα μπορεί να ξεφύγουν από την ισορροπία σε γυναίκες που τρώνε αυτό που συχνά αποκαλείται «τεμπέλης κετο» δίαιτα που δεν περιλαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες και επαρκή λαχανικά για να θρέψουν τα καλά μικρόβια στο έντερο. Η υγιής ισορροπία των οιστρογόνων βασίζεται στη βέλτιστη υγεία του εντέρου και τα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν επίσης να διαταραχθούν σε άτομα που τρώνε υψηλότερα επίπεδα ζωικών προϊόντων, όπως κρέας και τυρί, ενώ λιγοστεύουν τα λαχανικά.
Το κετο μπορεί επίσης να επηρεάσει τον θυρεοειδή αδένα. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν προβλήματα θυρεοειδούς, όπως χαμηλότερα επίπεδα τριιωδοθυρονίνης (Τ3) ή θυροξίνης (Τ4), τα οποία είναι ενδεικτικά αλλά όχι διαγνωστικά για υποθυρεοειδισμό.3 Πολλές γυναίκες αισθάνονται την αλλαγή ως συμπτώματα: δυσκοιλιότητα, κρύα χέρια και πόδια και απώλεια μαλλιών.
Στη ρίζα αυτών των προβλημάτων βρίσκεται η δυσλειτουργία του συστήματος ελέγχου των ορμονών, του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων-θυρεοειδούς-γοναδικού (HPATG). Οι γυναίκες με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή του άξονα HPATG συνήθως απαιτούν περισσότερους υγιεινούς υδατάνθρακες. Λόγω του γεγονότος ότι οι γυναίκες με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή του άξονα HPATG απαιτούν συχνά περισσότερους υγιεινούς υδατάνθρακες, συνιστώ στις γυναίκες να δοκιμάσουν τον άξονα HPATG και να βεβαιωθούν ότι είναι βελτιστοποιημένος πριν ξεκινήσουν μια κετογονική δίαιτα, ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα την πρόσληψη υδατανθράκων.
Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο μιας γυναίκας.4 Ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Όταν αγνοηθεί, ο κακός ύπνος θα σας κάνει να πέσετε από μια ορμονική σκάλα. Σχεδόν κάθε ορμόνη απελευθερώνεται ως απόκριση στον κιρκάδιο ρυθμό σας, στον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Όταν ο ύπνος διαταράσσεται λόγω της δίαιτας κετο ή άλλου παράγοντα –ένα πρόβλημα πιο κοινό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες– άλλες ορμόνες μπορεί να διαταραχθούν.
Μια Τροποποιημένη Δίαιτα Κέτο λειτουργεί καλύτερα για τις γυναίκες
Μου καινούργιο βιβλίο προσφέρει μια καλά διαμορφωμένη κετογονική δίαιτα που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τα γυναικεία προβλήματα και τις ορμόνες. Το νέο μου πρωτόκολλο έχει στοιχεία για τη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών, όπως ένα συστατικό αποτοξίνωσης, τροποποιημένο αριθμό υδατανθράκων, διαλείπουσα νηστεία και περισσότερα λαχανικά και φυτικές ίνες. Το Πρωτόκολλο Gottfried συμβάλλει στην υγιή λειτουργία του εντέρου, βελτιωμένες ορμόνες και σημαντική απώλεια λίπους. Γυναίκες, τρόφιμα και ορμόνες είναι η προσωπική μεταμόρφωση που χρειαζόμουν και δεν μπορούσα να βρω. Με οδήγησε σε ένα υγιές και βιώσιμο βάρος που διατήρησα τα τελευταία δύο χρόνια. Αν είσαι πάνω από τριάντα πέντε, επιτρέψτε μου να σας σώσω δεκαετίες αγώνα.
Γυναίκες, τρόφιμα και ορμόνες είναι τώρα σε προσφορά.
[1] Lovejoy JC et al. Αυξημένο σπλαχνικό λίπος και μειωμένη ενεργειακή δαπάνη κατά την εμμηνόπαυση μετάβασης. Int J Obes (Λονδίνο). 2008, 32(6):949-958. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18332882)
[2] Προηγούμενη JC. Προγεστερόνη για συμπτωματική περιεμμηνόπαυση θεραπεία – πολιτική προγεστερόνης, φυσιολογία και δυνατότητα περιεμμηνόπαυσης. Facts Views Vis Obgyn. 2011; 3 (2): 109-120. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3987489/)
[3] F. Fery et al., «Ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές που προκαλούνται από μια ισοθερμιδική ισοπρωτεϊνική κετογονική δίαιτα σε υγιή άτομα», Diabète & Metabolisme 8, αρ. 4 (1982): 299-305; E. Kose et al., “Changes of Thyroid Hormonal Status in Patients Receiving Ketogenic Diet Dee to Intractable Epilepsy”, Journal of Pediatric Endocrinology & Metabolism 30, αρ. 4 (2017): 411–16; YJ Lee et al., «Longitudinal Change in Thyroid Hormone Levels in Children with Epilepsy on a Ketogenic Diet: Prevalence and Risk Factors», Journal of Epilepsy Research 7, αρ. 2 (2017): 99–105.
[4] RM Kwan et al., «Επιδράσεις μιας ισοενεργειακής δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων στη συμπεριφορά του ύπνου