Επέκταση της κατασκευής εμβολίων κατά του COVID-19 για την προώθηση της πρόσβασης – Στις 21 Ιουλίου 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διεξήγαγαν διάλογο υψηλού επιπέδου για να εντοπίσουν τα εμπόδια και να προτείνουν λύσεις για άνιση πρόσβαση στα εμβόλια. Την εκδήλωση άνοιξαν ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η Ellen ‚t Hoen of Medicines Law & Policy είναι προσκεκλημένη συνεργάτιδα.
Επέκταση της κατασκευής εμβολίων COVID-19 για την προώθηση της πρόσβασης
εμβολιαστικού συμβουλίου – Το ξέσπασμα του Covid-19 οδήγησε σε άνευ προηγουμένου επιστημονική συνεργασία και μαζική δημόσια χρηματοδότηση τουλάχιστον 93 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη προϊόντων για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Το πρώτο εμβόλιο Covid κυκλοφόρησε στην αγορά 9 μήνες μετά την κήρυξη της πανδημίας. Ποτέ άλλοτε ένα εμβόλιο δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά με τόσο γρήγορους ρυθμούς.
Ωστόσο, η πανδημία έχει επίσης αποδείξει έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών για την ανταλλαγή της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP), της γνώσης, της τεχνογνωσίας, των δεδομένων και της τεχνολογίας που απαιτούνται για την παραγωγή των διαγνωστικών, θεραπευτικών και εμβολίων στην κλίμακα που απαιτούνται για την καταπολέμηση της πανδημίας. Έχουμε δει τη συγκέντρωση εμβολίων από τις πλούσιες χώρες και τη συγκέντρωση της γνώσης που απαιτείται για την κατασκευή αυτών των εμβολίων από τις φαρμακευτικές τους εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει τεράστια ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια Covid και η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού που δημιουργούν κίνδυνος για όλους εμάς σε αυτόν τον πλανήτη. Σύμφωνα με τα λόγια του Δρ Tedros, «ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας».
Διαβάστε επίσης: Γιατί το Global Vaccine Equity είναι μια συνταγή για πλήρη ανάρρωση
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε στόχο να αποφύγει αυτήν την κατάσταση όταν τον Μάιο του 2020 ίδρυσε το Covid-19 Technology Access Center (C-TAP): έναν μηχανισμό για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πνευματικής ιδιοκτησίας (IP), γνώσης, δεδομένων και τεχνολογίας που απαιτούνται να παράγει δόσεις επαρκείς 11 δισεκατομμύρια εμβολίου για να εμβολιάσει τον κόσμο. Αυτό έγινε πολύ καλά πριν κυκλοφορήσει το πρώτο εμβόλιο στην αγορά, για να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό που ξέραμε ότι θα ήταν μια άμεση και επείγουσα απαίτηση πρόσβασης.
Μέχρι στιγμής, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με τα κέντρα μεταφοράς τεχνολογίας C-TAP και ΠΟΥ, (όπως προτείνει επίσης η Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Πανδημική Ετοιμότητα και Αντίδραση (IPPPR)), αλλά δεν έχουν παράσχει πειστικούς λόγους για αυτό. Πρέπει να μας πουν τι χρειάζεται για να ενταχθούν ή ακόμα καλύτερα, να ενταχθούν. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την επέκταση της παραγωγής. μια εταιρεία, AstraZeneca έχει συνάψει συνεργασίες αδειοδότησης και μεταφοράς τεχνολογίας με παραγωγούς σε αναπτυσσόμενες χώρες και δεσμεύεται να μην επιδιώκει κέρδος. Αλλά άλλοι όχι.
Η δημόσια χρηματοδότηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο των εταιρειών που επιδιώκουν να φέρουν ένα εμβόλιο στην αγορά γρήγορα, αλλά αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν, σε αντάλλαγμα για τη μείωση αυτού του κινδύνου, την ανταλλαγή γνώσεων. Αυτή η έλλειψη όρων σε συμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο είναι ένα σαφές παράδειγμα αποτυχίας πολιτικής. Ειδικά επειδή οι ίδιες κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ) (επίσης γιορτάστηκαν σε αυτή τη συνάντηση) υποσχέθηκαν ότι ένα εμβόλιο Covid-19 θα γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό ή κοινό αγαθό. Κανείς δεν θα έχει εμβόλιο, μας λένε.
Η αποτυχία των εθελοντικών μηχανισμών για τη μεταφορά τεχνολογίας οδήγησε σε προτάσεις για υποχρεωτικές ενέργειες για την κάλυψη των κενών γνώσης, όπως η παραίτηση από το TRIPS και η χρήση υποχρεωτικής αδειοδότησης, την οποία υπερασπίζεται η ΕΕ. Ωστόσο, αυτά τα βήματα έχουν περιορισμούς όσον αφορά τα εμβόλια. καθώς η ταχεία παραγωγή και κλιμάκωση απαιτεί μεταφορά γνώσης και τεχνολογία και συνεπώς συνεργασία με τους κατόχους δικαιωμάτων.
Δεν είναι μόνο το θέμα της παραγωγής 11 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου (η ποσότητα που αναμένεται να προσφέρει ανοσία στην αγέλη). Τα κύρια ζητήματα είναι πού παράγονται, από ποιον, η δίκαιη διανομή τους και η δυνατότητα συνέχισης της παραγωγής τους για επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς και ενισχυτές. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έλεγχο τεχνολογίας.
Μια υπενθύμιση ότι η μεταφορά τεχνολογίας παραμένει μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση της συμφωνίας για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με το εμπόριο (TRIPS). Για να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για μελλοντικές εστίες, ο κόσμος χρειάζεται νέους κανόνες για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην τεχνολογία που απαιτείται για την αντιμετώπιση των εστιών καθώς και την πρόσβαση στη γνώση για να μπορέσουμε να παράγουμε σε μεγάλη κλίμακα. Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία πανδημίας που έχει προγραμματιστεί προσωρινά να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2021 προσφέρουν μια ευκαιρία να το θέσουμε σε κίνηση. Τα βασικά στοιχεία για ένα καλύτερο πολυμερές πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν:
Δεσμεύσεις για δημόσια χρηματοδότηση για Ε&Α εμβολίων και θεραπειών που πρέπει να είναι άφθονες, προβλέψιμες και υπό την προϋπόθεση ότι (α) η γνώση είναι ανοιχτής πηγής για άλλους για χρήση σε περαιτέρω έρευνα και παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα και (β) ότι η προκύπτουσα Το προϊόν είναι σε λογικές τιμές.Η ικανότητα παραγωγής εμβολίων πρέπει να δημιουργηθεί και να χρηματοδοτηθεί σε περιοχές του κόσμου που επί του παρόντος δεν εξυπηρετούνται.
Η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογίας που απαιτούνται για τη δημιουργία νέας παραγωγικής ικανότητας πρέπει να είναι εξασφαλισμένη και όχι αμφιλεγόμενη κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.
Η προετοιμασία για την επόμενη πανδημία πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Η τρέχουσα κατάσταση υποδηλώνει ότι δεν είναι συνετό να επιλύσουμε το ακανθώδες ζήτημα της κοινής χρήσης τεχνολογίας ενώ η κρίση ξεδιπλώνεται. Τα εμβόλια πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.