Η πρόκληση της δυσκολίας

0
Η πρόκληση της δυσκολίας

Φανταστείτε ένα σενάριο όπου σας ζητείται να γράψετε έναν γύρο ενός κουίζ. Έχετε μια πρόχειρη ιδέα για τους συμμετέχοντες και είναι ένας γύρος γενικών γνώσεων, επομένως είναι αρκετά ανοιχτός. Τι επιλέγετε;

Εδώ βρίσκεται η πρόκληση της δυσκολίας – το φάσμα των γενικών γνώσεων του καθενός είναι απίστευτα ποικίλο – κάποιοι γνωρίζουν μερικά θέματα, άλλοι έχουν πολύ ευρύτερες γνώσεις, αλλά σε πολύ πιο επιφανειακό επίπεδο. Λίγοι λίγοι συνδυάζουν αυτά τα δύο, γνωρίζοντας πολλά για τα πάντα. Κατά καιρούς περιφρονούμε κρυφά αυτήν την ομάδα.

Στα κουίζ που μας ζητήθηκε να γράψουμε στο παρελθόν, στοχεύαμε πάντα σε μια βαθμολογία στόχου γύρω στο 7/10 – μερικές εύκολες ερωτήσεις για τη νίκη, δύο ήπιους γρίφους και μερικές τελευταίες πραγματικές κραδασμοί. Πάρα πολλές εύκολες ερωτήσεις και οι κουίζ απογοητεύονται, και στο άλλο άκρο, οι πολύ δύσκολοι γύροι μειώνουν τη διασκέδαση από αυτό που διαφορετικά θα ήταν μια διασκεδαστική βραδιά.

Ο σχεδιασμός παζλ ζει σε μια πολύ παρόμοια περιοχή. Είναι δύσκολο να φανταστείς την πρόκληση με παζλ όταν τα σχεδιάζεις, και όπως έχουμε διαπιστώσει στο Escapages HQ, ο τρόπος με τον οποίο ο ένας από εμάς λύνει κάτι μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός από τον άλλον.

Ευτυχώς, έχουμε ενσωματωμένο ένα μέτρο δυσκολίας. Κάθε παζλ στους τίτλους μας έχει έναν κωδικό QR, που οδηγεί σε έναν σύνδεσμο στον ιστότοπο. Αυτό καταγράφει λάθος εικασίες, και πιο πολύτιμο, τον αριθμό των λανθασμένων εικασιών, με έναν τρόπο που ένα συνηθισμένο βιβλίο παζλ δεν μπορεί να μετρήσει. Χρησιμοποιώντας αυτό το σύνολο δεδομένων έναντι των πωλήσεών μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αρκετά αποτελεσματική βαθμολογία δυσκολίας που ταξινομούμε το μέτρο Αριθμός Προσπαθειών. Πάρτε ως παράδειγμα τα πρώτα δέκα παζλ σε ένα από τα βιβλία μας:

Παζλ Μέσες προσπάθειες
1 12.5
2 3.9
3 15.3
4 6.2
5 3.3
6 2.9
7 1.8
8 2.5
9 2.6
10 1.3

Όπως μπορείτε να δείτε, τα παζλ 1 και 3 έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση – θα φαινόταν πάρα πολύ, και μπορέσαμε ως εκδότες να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των γρίφων. Οι υπόλοιπες ποικίλλουν μεταξύ 1 και 3 προσπαθειών (το παζλ 4 είναι ακραίο εδώ).

Καθώς πωλούνται περισσότερα αντίγραφα των τίτλων, αυτές οι προσπάθειες θα εξισωθούν λίγο και θα γίνουν λίγο πιο ακριβείς. Θα είμαστε επίσης σε θέση να ομαδοποιήσουμε αυτήν τη μέτρηση προσπαθειών σε τύπους προβλημάτων, για να δούμε αν τα παζλ σχήματος έχουν καλύτερη απόδοση από τα παζλ με κώδικα Μορς, για παράδειγμα.

Προς το παρόν, ωστόσο, εξακολουθούμε να προσπαθούμε να αποφασίσουμε για ένα κρίσιμο ζήτημα. Οι γρίφοι θέλουν ένα βιβλίο απόδρασης όπου τα παζλ γίνονται σταδιακά πιο δύσκολα καθώς προχωρούν ή προτιμούν βιβλία που έχουν αμφισβητήσει τις κορυφές και τις γούρνες; Θέλουν τα παζλ να βαθμολογούνται σε δυσκολία;

Στον προγραμματισμό μας για το μέλλον, αυτές είναι οι ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε συμπαγή βιβλία παζλ, με σαφές πλαίσιο και ελκυστική αφήγηση, ενώ οι γρίφοι θα έχουν μια προσεκτικά σχεδιασμένη σειρά παζλ. Ενημερώστε μας ποιο προτιμάτε.

Schreibe einen Kommentar