Πώς είναι ο θυρεοειδής σου; Γνωρίζετε το επίπεδο της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH); Υπολογίζεται ότι περίπου 60 εκατομμύρια Αμερικανοί, άνδρες και γυναίκες, παλεύουν με προβλήματα θυρεοειδούς. Οι περισσότεροι δεν το ξέρουν. Οι γυναίκες παλεύουν με τον θυρεοειδή τους περισσότερο από τους άνδρες. Ένα κοινό σημάδι ενός προβλήματος του θυρεοειδούς είναι η δυσκολία στην απώλεια βάρους, παρά το γεγονός ότι κάνετε όλα τα «σωστά πράγματα» όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση. Είναι αυτό που αναφέρω ως αντίσταση στην απώλεια βάρους. Ακούγεται γνώριμο αυτό; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για το πώς ο θυρεοειδής επηρεάζει το βάρος και το μεταβολισμό σας.
Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και τι κάνει;
Ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει ορμόνες που ρυθμίζουν τις δραστηριότητες σχεδόν κάθε κυττάρου στο σώμα μας. Ελέγχει την ευαισθησία του σώματος σε άλλες ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η κορτιζόλη. Ρυθμίζει πόσο γρήγορα καίμε θερμίδες και διατηρεί τον μεταβολισμό μας, γεγονός που εξηγεί γιατί ο έλεγχος του βάρους είναι τόσο πρόβλημα όταν ο θυρεοειδής είναι εκτός λειτουργίας. Με άλλα λόγια, ο θυρεοειδής σας είναι ο δικός σας μεταβολικός θερμοστάτης.
Γιατί οι γιατροί υποδιαγιγνώσκουν τα προβλήματα του θυρεοειδούς;
Οι συμβατικοί γιατροί απαντούν συχνά με σκεπτικισμό, χλευασμό, ακόμη και εχθρότητα στις γυναίκες που ζητούν ένθερμα βοήθεια για τον θυρεοειδή. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό. Το ένα είναι ότι οι γιατροί έχουν καλές προθέσεις, αλλά είναι θλιβερά υποπληροφορημένοι για τον θυρεοειδή, ιδιαίτερα για το ποια θεωρούνται φυσιολογικά όρια για τις ορμόνες του θυρεοειδούς.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι γυναίκες αποδυναμώνονται στο ιατρείο. Έχω ακούσει αμέτρητες ιστορίες από τους δικούς μου ασθενείς καθώς και από την διαδικτυακή μου κοινότητα για γυναίκες απολύεται με ένα χτύπημα στην πλάτη και την παρατήρηση «Μόλις γερνάς», ως απάντηση στα παράπονα για τον θυρεοειδή. Εδώ και χρόνια, βρίσκομαι σε μια αποστολή να ενισχύσω το μήνυμα σχετικά με την υγεία του θυρεοειδούς και να βοηθήσω τους ανθρώπους που αγωνίζονται άσκοπα λόγω της χαμηλής λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Ποια είναι τα αίτια της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς;
Μία από τις πιο κοινές αιτίες χαμηλής λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, κοινώς γνωστή ως Hashimoto ή «Hashi’s» για συντομία. Με αυτή την ασθένεια, το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σώματός σας επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα, προκαλώντας φλεγμονή και υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Ακολουθεί υποπαραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Πολλές γυναίκες έχουν «εξάρσεις» αυξημένης ανοσοποιητικής επίθεσης. Διαγιγνώσκεται με εξέταση αίματος για τον έλεγχο αντισωμάτων κατά του θυρεοειδούς, αντισωμάτων υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς και αντισωμάτων κατά της θυρεοσφαιρίνης.
Η ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Πιστεύω ότι το σελήνιο είναι το πιο σημαντικό μέταλλο για την υγεία του θυρεοειδούς σας, και αν δεν τρώτε από κομποστοποιημένο χώμα, αμφιβάλλω ότι λαμβάνετε αρκετό από το φαγητό σας.
Καθώς η έκθεσή μας σε ενδοκρινικούς διαταράκτες έχει αυξηθεί, το ίδιο ισχύει και για τη συχνότητα της νόσου του θυρεοειδούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα για τον καρκίνο του θυρεοειδούς και την αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς.
Επιλόχειος υποθυρεοειδισμός
Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια από τις κύριες ανισορροπίες που κινδυνεύουν οι γυναίκες μετά τον τοκετό. Μετά τον τοκετό, περίπου το 7 τοις εκατό των γυναικών αναπτύσσουν αυτό που ονομάζεται επιλόχειος θυρεοειδίτιδα, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή, προκαλώντας εναλλαγές της διάθεσης, λήθαργο, αραίωση μαλλιών και δυσκολία στην απώλεια βάρους. Οι γυναίκες με βασικά αντισώματα θυρεοειδούς πριν από την εγκυμοσύνη είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν επιλόχεια θυρεοειδίτιδα.
Η σύνδεση μεταξύ περιεμμηνόπαυσης, θυρεοειδούς και αύξησης βάρους
Αν μπαίνετε στα χρόνια της μέσης ηλικίας, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι δεν είναι πλέον τόσο εύκολο για εσάς να διατηρήσετε το βάρος σας και ότι ό,τι λειτούργησε στο παρελθόν, δεν έχει πλέον το ίδιο αποτέλεσμα. Γιατί οι γυναίκες φαίνεται να παίρνουν βάρος σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη καθώς πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση;
Ένας από τους κύριους λόγους αύξησης βάρους που ξεκινά από τα περιεμμηνοπαυσιακά χρόνια είναι η επιβράδυνση του μεταβολισμού. Μπορείτε να αποδώσετε τη μείωση του μεταβολισμού στη θυρόπαυση, τις αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και την αυξημένη κορτιζόλη.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ορμόνες του θυρεοειδούς ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο καίμε θερμίδες και εμποδίζουν τον μεταβολισμό μας να γίνει πολύ υποτονικός. Συχνά ξεφεύγουν από την ισορροπία καθώς μεγαλώνουμε. Αυτή είναι μια τάση που έχει χαρακτηριστεί «θυρόπαυση». Η αύξηση βάρους είναι αποτέλεσμα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς, καθώς και της αδυναμίας και της κόπωσης.
Η κετογονική δίαιτα μπορεί να επηρεάσει τον θυρεοειδή
Για να καταπολεμήσουν την αύξηση βάρους που φαινομενικά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, οι γυναίκες ξεκινούν περιοριστικές δίαιτες για τη μείωση των υδατανθράκων. Γι‘ αυτό πολλές γυναίκες στρέφονται στην κετογονική δίαιτα. Το βλέπουν ότι λειτουργεί τόσο καλά για τους άντρες, αλλά αποδεικνύεται ότι η κετο δεν είναι τόσο επιτυχημένη στις γυναίκες. Ένας από τους στόχους του νέου μου βιβλίου ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΕΣήταν να ανακαλύψει γιατί μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως το κετο δεν προσέφερε στις γυναίκες τα ίδια αποτελέσματα απώλειας βάρους με τους άνδρες.
Οι γυναίκες χρειάζονται υδατάνθρακες
Αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες χρειάζονται υδατάνθρακες για τον θυρεοειδή τους. Ο περιορισμός των υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης, αντίστροφη Τ3. Το Reverse T3 (rT3) είναι ένας ανενεργός μεταβολίτης του T4 και παρέχει έναν μηχανισμό επιβράδυνσης του μεταβολισμού για εξοικονόμηση ενέργειας. Παρέχει ένα σύστημα ανάδρασης για να σας κρατά σε ισορροπία υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, εάν το σώμα σας είναι στρεσαρισμένο ή ακολουθεί δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, στέλνεται ένα σήμα για αλλαγή της αναλογίας και παράγετε πιο αντίστροφη Τ3 και ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα σε γυναίκες που ακολουθούν κετογονική δίαιτα και ο rT3 είναι ένας από τους βιοδείκτες που ελέγχω με ασθενείς που μου λένε ότι έχουν δοκιμάσει κετογένεση και δεν τους λειτούργησε.
Μέρος του λόγου που έγραψα το νέο μου βιβλίο ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ήταν να βρούμε ένα καλύτερα διαμορφωμένο σχέδιο για αυτούς τους ασθενείς, όπου εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με κέτωση για απώλεια βάρους ή οποιοσδήποτε άλλος είναι ο στόχος για την υγεία τους, αλλά τροποποιούμε το σχέδιο. Για παράδειγμα, ενθαρρύνω τις γυναίκες που σχεδιάζουν να τρώνε πολλούς πρεβιοτικούς υδατάνθρακες και τις βοηθάω να διερευνήσουν ποια είναι η ανοχή τους στους υδατάνθρακες ως ένας τρόπος να βοηθήσουν στη λειτουργία του θυρεοειδούς τους.
Εάν έχετε δοκιμάσει κετο στο παρελθόν και διαπιστώσατε ότι δεν σας πέτυχε, το τροποποιημένο πρόγραμμα κετογονικής διατροφής μου προσφέρει μια λύση.