Ο κόσμος χρειάζεται εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες εμβολίων COVID-19 – Οι Υπουργοί Παγκοσμίου Εμπορίου αγωνίζονται να βρουν μια πραγματική απάντηση στην επείγουσα έκκληση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Ngozi Okonjo-Iweala, ότι ο εμβολιασμός του κόσμου κατά του COVID-19 «είναι ηθική, πρακτική και οικονομική επιταγή». Η 12η υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ (MC12) στα τέλη Νοεμβρίου θα μπορούσε να σημειώσει πρόοδο με το να εμπλακούν εκ νέου οι εμπορικοί αξιωματούχοι στις προκλήσεις της πανδημίας.
Ο κόσμος χρειάζεται μια συμφωνία εμπορίου και επένδυσης εμβολίων COVID-19
εμβολιαστικού συμβουλίου – Για να εμβολιάσουν τον κόσμο, πρέπει να υποστηρίξουν μια νέα Επενδυτική και Εμπορική Συμφωνία Εμβολίων COVID-19 που θα επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της βραχυπρόθεσμης παραγωγής. Στην ιστορία του εμβολίου για τον COVID-19, το εμπόριο είναι και ήρωας και κακός. Οι δυσδιάκριτες, καθημερινές εισαγωγές και εξαγωγές πρώτων υλών, εξοπλισμού και εμβολίων που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες του πολυμερούς εμπορικού συστήματος έχουν βοηθήσει να σωθούν εκατομμύρια ζωές και τα προς το ζην. Ο ΠΟΕ πρέπει να τιμηθεί για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για τη διευκόλυνση αυτής της προόδου, όσο περιορισμένη κι αν είναι.
Διαβάστε επίσης: Γιατί είναι τόσο σημαντική η παγκόσμια κυκλοφορία του εμβολίου Covid-19;
Αλλά τα μέλη του ΠΟΕ αξίζουν επίσης κριτική επειδή δεν έκαναν περισσότερα για να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων. Παρά την πρόοδο στη διεθνή συνεργασία, οι αποσπασματικές, συχνά διμερείς και αναποτελεσματικές προσπάθειές τους απέτυχαν να αξιοποιήσουν το πλαίσιο συλλογικής δράσης που παρείχε ο ΠΟΕ. Επιπλέον, οι δραστηριότητες ορισμένων από τα μέλη του ΠΟΕ που συμμετέχουν ενεργά στη Γενεύη ενδέχεται να μην ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με την υπονοούμενη έκκληση της Okonjo-Iweala για δράση που θα αύξανε γρήγορα την παραγωγή εμβολίων.
Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία θα πρέπει να συγκεντρώσουν μια μικρή, επιλεγμένη ομάδα κρίσιμων μελών του ΠΟΕ για να διευκολύνουν μια πολυμερή Επενδυτική και Εμπορική Συμφωνία Εμβολίων COVID-19. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από την MC12 και να επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της παραγωγής που απαιτείται για να παραχθούν και να διατεθούν στο εμπόριο περισσότερες από 16 δισεκατομμύρια πρόσθετες δόσεις εμβολίου το συντομότερο δυνατό.
ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ COVID-19 ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ, ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΣ.
Από τις 6 Οκτωβρίου 2021, έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου COVID-19. Μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύουν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δόσεις των ολοένα και πιο αποτελεσματικών εμβολίων που βασίζονται σε mRNA από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna. Η Ινδία έχει διανείμει περισσότερες από 900 εκατομμύρια δόσεις. Τα περισσότερα από αυτά είναι εμβόλια AstraZeneca που παράγονται τοπικά από το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας. Η Κίνα έχει χορηγήσει περισσότερες από 2,2 δισεκατομμύρια δόσεις των σπιτικών εμβολίων της, συμπεριλαμβανομένων των Sinovac και Sinopharm.
Το άλλο άκρο είναι η Αφρική, η οποία χορηγεί μόνο 160 εκατομμύρια δόσεις. Περίπου το 4 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού της ηπείρου είναι πλήρως εμβολιασμένο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος εκτιμάται ότι έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 3 τοις εκατό του πληθυσμού. Ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εμβολιασμό του 40 τοις εκατό του πληθυσμού του μέχρι το τέλος του 2021 γίνεται όλο και πιο ανέφικτος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κόσμος ενεργεί με πρωτοφανή ταχύτητα για να βρει πολλά εμβόλια που σώζουν ζωές, να τα προμηθευτεί μέσω αυστηρών κλινικών δοκιμών και ρυθμιστικών διαδικασιών και να παρασκευάσει και να διανείμει 6,5 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως μέχρι στιγμής. Λίγοι θα είχαν προβλέψει αυτό το επίτευγμα στην αρχή της πανδημίας. Αλλά η κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και οι προφανείς ελλείψεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η COVAX, μια κοινοπραξία που οργανώθηκε από την Gavi (Vaccine Alliance), τη Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ιδρύθηκε νωρίς για να διανείμει τα εμβόλια COVID-19 σε φτωχές χώρες.
Όμως απέτυχε να το πράξει επειδή δεν μπόρεσε να λάβει επαρκείς δόσεις από τις εταιρείες και τις χώρες όπου βρίσκονταν οι κατασκευαστές. Αντίθετα, Ινδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Με τη συνεχή απουσία χωρών παραγωγής εμβολίων που συμφωνούν και συμμορφώνονται με ένα πιο δίκαιο σύστημα διανομής εμβολίων με βάση τις παγκόσμιες ανάγκες δημόσιας υγείας, η μόνη λύση είναι οι κατασκευαστές σε αυτές τις χώρες να επεκτείνουν σημαντικά στόχοι παραγωγής -μάζα.
Απλά αλλά καταπληκτικά μαθηματικά. Με εξαίρεση την Johnson & Johnson, καθένα από τα άλλα εμβόλια είναι ένα σχήμα δύο δόσεων. Για έναν παγκόσμιο πληθυσμό άνω των 7 δισεκατομμυρίων, το σημείο εκκίνησης είναι περίπου 14 δισεκατομμύρια δόσεις. Με μειωμένη ανοσία, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν χορηγήσει μια τρίτη δόση. Η καθολική υιοθέτηση θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για έως και 21 δισεκατομμύρια δόσεις. Τέλος, επειδή η κυβέρνηση αποθηκεύει υπερβολικές δόσεις και επειδή υπάρχει αναπόφευκτη σπατάλη στο σύστημα (για παράδειγμα, τα εμβόλια λήγουν ή ανοίγονται αλλά δεν χρησιμοποιούνται), οι προβλέψεις ζήτησης πρέπει να αυξηθούν κατά 10%. Για να είμαστε ασφαλείς, μπορεί να χρειαστούν περίπου 23 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 στο εγγύς μέλλον. Η μετάβαση από τα 6,5 δισεκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν στην ικανότητα παραγωγής περίπου 16 δισεκατομμυρίων δόσεων είναι ακόμη πολύ μακριά.
ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ για τον COVID-19
Το Trade θα είναι τελικά ο αφανής ήρωας εάν και όταν ένα εμβόλιο COVID-19 πιστωθεί τελικά ότι βοήθησε στον έλεγχο της πανδημίας. Για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι λήψεις δεν θα είναι διαθέσιμες μέσω της τοπικής παραγωγής και η εισαγωγή είναι η μόνη απάντηση. Αλλά ακόμη και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι που ζουν σε χώρες όπου παρασκευάζονται τα εμβόλια εξαρτώνται από τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού με τρόπους που ακόμη ελάχιστα κατανοητοί.
Ξεκινήστε με τη διασυνοριακή μετακίνηση ανθρώπων και ιδεών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο από τα τρία νόμιμα εμβόλια που βρέθηκαν είναι τουλάχιστον εν μέρει στο εξωτερικό. Το Jab Pfizer δημιουργήθηκε από Τούρκους μετανάστες στο BioNTech στη Γερμανία. Η Johnson & Johnson αναπτύχθηκε από κοινού στο εργαστήριο Ε&Α της Janssen στην Ολλανδία. Παρόμοιες ιστορίες έχουν προκύψει για εμβόλια που χορηγούνται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιστήμονες με έδρα τις ΗΠΑ έφτιαξαν το εμβόλιο Moderna και Βρετανοί ερευνητές στην Οξφόρδη το εμβόλιο AstraZeneca.
Το εμπόριο επέτρεψε επίσης τις διασυνοριακές μεταφορές τεχνολογίας και την ανάπτυξη νέων αλυσίδων εφοδιασμού για την κατασκευή εμβολίων COVID-19. Ενώ κάθε κατασκευαστής εμβολίων δημιουργεί μια μοναδική αλυσίδα εφοδιασμού ικανή να παράγει δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως, ένα κοινό χαρακτηριστικό είναι το εμπόριο. Πάρτε δύο παραδείγματα της πρώτης βασικής διαδικασίας δύο σταδίων για την παρασκευή μιας φαρμακευτικής ουσίας και τη μορφοποίησή της σε φαρμακευτικό προϊόν σε ένα εργοστασιακό σετ πριν την αποστολή σε ένα δεύτερο εργοστάσιο τύπου γραμμής συναρμολόγησης „γεμίσματος και φινιρίσματος“, όπου τα υγρά εμβόλια τοποθετούνται σε εκατομμύρια φιαλίδια για διανομή.
Η Pfizer και η BioNTech βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις δικές τους εγκαταστάσεις παραγωγής για να κάνουν τα πρώτα βήματα, ακόμη και στα μέσα του 2021. Η ροή τεχνολογίας και υλικών μεταξύ των εργοστασίων της Pfizer και της BioNTech σε διάφορες χώρες είναι μια μορφή εμπορίου. Το δεύτερο εμφανίζεται στις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού, όπου ένα εμβόλιο mRNA μπορεί να παραχθεί σε μια εγκατάσταση στη Γερμανία ή την Ιρλανδία, αλλά στη συνέχεια να αποσταλεί στα σύνορα σε ένα δεύτερο είδος εργοστασίου για εμφιάλωση στην Ελβετία, τη Γαλλία ή την Ιταλία.
Η AstraZeneca δημιουργεί ένα διαφορετικό είδος δικτύου παραγωγής, αλλά διαθέτει και εμπόριο. Το εμβόλιο εφευρέθηκε στην Οξφόρδη, αλλά αντί να χρησιμοποιήσει τα δικά της εργοστάσια, η AstraZeneca ανέθεσε την τεχνολογία σε εργολάβους για την παραγωγή του εμβολίου της, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Ο μεγαλύτερος παραγωγός του εμβολίου AstraZeneca είναι το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας. Παράγεται επίσης μέσω ενός δικτύου εγκαταστάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νότια Αμερική, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και την Αυστραλία, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στα υψηλότερα επίπεδα στις μεγάλες χώρες παραγωγής εμβολίων αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη για αυξημένη συνεργασία και δέσμευση. Σημαντικά βήματα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2021 και έχουν επιταχυνθεί έκτοτε, αν και με αποδιοργανωμένο και ασυμβίβαστο τρόπο με τον ΠΟΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό, εν μέρει επειδή οι εισροές είναι περιορισμένες σε άλλες χώρες που προέρχονται κυρίως από αμερικανικούς κατασκευαστές.
Τον Μάρτιο, οι Πρόεδροι Joseph R. Biden και Ursula von der Leyen διόρισαν τους Jeffrey Zients και Thierry Breton για να διευκολύνουν τη συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ στην αλυσίδα εφοδιασμού εμβολίων COVID-19. Η σχέση τους βοηθά να ξεπεραστούν τα σημεία συμφόρησης εισροών — το CureVac είναι ένα δημόσιο παράδειγμα και εγκαινιάστηκε σε μια κοινή Ομάδα Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Κατασκευής COVID-19 τον Σεπτέμβριο.
Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Ο διάλογος ΗΠΑ-Ινδίας ξεκίνησε σοβαρά τον Απρίλιο του 2021, πυροδοτούμενος από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ινστιτούτου Ορών της Ινδίας που κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι επέβαλε «εμπάργκο» στις εξαγωγές αμερικανικών εισροών παραγωγής εμβολίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίθηκαν αποστέλλοντας γρήγορα προμήθειες έκτακτης ανάγκης του εξοπλισμού και στη συνέχεια ενισχύοντας τη συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας στον τομέα των εμβολίων μέσω του «Quad» (με την Ιαπωνία και την Αυστραλία) τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσαν χρηματοδότηση τον Ιούνιο για την Aspen Pharmacare της Νότιας Αφρικής για να επεκτείνει την παραγωγή εμβολίων της.
Η παραγωγή περισσότερων δόσεων εμβολίων πιο γρήγορα, φθηνά και σε περισσότερες τοποθεσίες απαιτεί επίσης επέκταση της ικανότητας παροχής κρίσιμων εισροών και διευκόλυνση πρόσθετων επενδύσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν αρκετές επιδοτήσεις σε εταιρείες που παράγουν αυτές τις εισροές το 2020 και στις αρχές του 2021 στο πλαίσιο της Operation Warp Speed. Ενόψει των συνεχιζόμενων ελλείψεων εισροών, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε επιπλέον 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το Σχέδιο Save America τον Σεπτέμβριο του 2021. Εκτός από το CEPI, αρκετοί άλλοι παγκοσμίως έχουν ανακοινώσει επιδοτήσεις για την επέκταση της ικανότητας προμηθευτών εισροών εμβολίων.