Ηλιόλουστα απογεύματα στην παραλία, πικνίκ κάτω από τον απαλό ήλιο και αυτά τα αναζωογονητικά πρωινά τζόκινγκ: Όλοι αγαπάμε τη ζεστή αγκαλιά του ηλιακού φωτός.
Ωστόσο, καθώς απολαμβάνουμε αυτές τις στιγμές, οι ακτίνες του ήλιου καταστρέφουν το δέρμα μας, αφήνοντας μερικές φορές πίσω μας κάτι περισσότερο από ένα απλό μαύρισμα.
Εισαγάγετε το αντηλιακό – την πανοπλία μας ενάντια σε αυτούς τους αόρατους εχθρούς. Αλλά δεν είναι όλα τα αντηλιακά φτιαγμένα το ίδιο.
Ο διάδρομος ομορφιάς τους χωρίζει σε δύο κορυφαίους πρωταθλητές: Chemical εναντίον ορυκτών αντηλιακών. Ποιο όμως πρέπει να κερδίσει μια θέση στην καθημερινότητά σας; Ποιά είναι η διαφορά? Ποια λειτουργούν καλύτερα; Και υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία;
Βουτήξτε σε αυτή την ολοκληρωμένη αντιπαράθεση μεταξύ χημικών και ορυκτών αντηλιακών. Ας ξεθάψουμε τα μυστήρια τους, καταρρίπτοντας μύθους και αναδεικνύοντας τα δυνατά τους σημεία.

Αντιηλιακό χημικό έναντι ορυκτών: Ποια είναι η διαφορά;
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αντηλιακών: Τα χημικά αντηλιακά και τα ορυκτά αντηλιακά.
Τα μεταλλικά αντηλιακά (επίσης γνωστά ως φυσικό αντηλιακό ή αντηλιακό) περιέχουν μεταλλικά συστατικά – συνήθως οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου. Αυτά δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα στην επιφάνεια του δέρματος, το οποίο μπλοκάρει και διασκορπίζει την υπεριώδη ακτινοβολία πριν αυτή διεισδύσει στο δέρμα.
Τα χημικά αντηλιακά, από την άλλη, λειτουργούν σαν σφουγγάρι απορροφώντας τις ακτίνες UV στο δέρμα. Μόλις απορροφηθείαλλάζουν τις επιβλαβείς ακτίνες UV σε θερμότητα (μια λιγότερο επιβλαβής μορφή ενέργειας) και στη συνέχεια τις διαχέουν στο δέρμα.
Τα σκευάσματα που περιέχουν τόσο μεταλλικά όσο και χημικά συστατικά ονομάζονται χημικά αντηλιακά.
Λοιπόν, είναι το ίδιο με τα βιολογικά έναντι των ανόργανων αντηλιακών;
Τα αντηλιακά είναι ένας τομέας όπου ο όρος «βιολογικό» δεν είναι το μόνο που φαίνεται. Και μερικές αδίστακτες μάρκες παίζουν σε αυτό για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.
Εδώ, τα χημικά αντηλιακά αναφέρονται ως «οργανικά» από την επιστήμη — όχι επειδή είναι «φυσικά» αλλά επειδή περιέχουν δεσμούς άνθρακα-άνθρακα.
Τα μεταλλικά αντηλιακά, από την άλλη πλευρά, είναι «ανόργανα» καθώς δεν περιέχουν δεσμούς άνθρακα.
Αντιηλιακό χημικό έναντι ορυκτών: Ποιο είναι το καλύτερο;
Αυτή δεν είναι μια κατάσταση που ταιριάζει σε όλους. Εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας, τον τρόπο ζωής και πολλά άλλα. Λοιπόν, θα σας παρουσιάσω όλες τις πληροφορίες και εσείς πρέπει να αποφασίσετε ποιο είναι το καλύτερο αντηλιακό για εσάς!
Χημικά αντηλιακά ενδέχεται απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος
Για πολλούς, αυτός μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας όταν αποφασίζουν μεταξύ διαφορετικών τύπων αντηλιακών.
Επειδή το ορυκτό αντηλιακό έχει φυσικούς αποκλειστές που κάθονται στην κορυφή του δέρματός σας, δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας.
Οι χημικοί τύποι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχουν ορισμένα συστατικά απορροφημένα στην κυκλοφορία του αίματός σας.
Είναι αυτό πρόβλημα;
Ενώ η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να είναι ανοιχτή σχετικά με τις ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια αυτών των συστατικών (όχι όλα Τα χημικά είναι επιβλαβή!), είμαι επιφυλακτικός σχετικά με το να αφήσω εκείνα όπως το oxybenzone ή το octinoxate κοντά στο σώμα μου.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να απορροφούμε πολύ περισσότερες από αυτές τις χημικές ουσίες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, υπογραμμισμένο περαιτέρω από το γεγονός ότι η οξυβενζόνη, η οποία μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες, έχει ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα.
Ομοίως, το Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) αποκάλυψε ότι η οξτινοξάτη (ένα χημικό φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας) έχει βρεθεί στα επίπεδα αίματος των χρηστών σε 16 φορές πάνω από το προτεινόμενο όριο ασφάλειας του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)..
Ωστόσο, όπως είπα, η επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε ομόφωνα συμπεράσματα, επομένως αυτό παραμένει θέμα προσωπικής επιλογής. Προτιμώ να είμαι προσεκτικός, ειδικά επειδή οι ορμονικές διαταραχές ήταν το μακροπρόθεσμο θέμα μου.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Ένα πράγμα, ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο — και αυτό είναι αρκετό για να με κάνει να βάλω ένα ορυκτό αντηλιακό αντί για ένα χημικό.
Η οξυβενζόνη είναι μια από τις κύριες αιτίες λεύκανσης των κοραλλιών. Είναι τόσο επιβλαβές για τη θαλάσσια ζωή που Η Χαβάη το απαγόρευσε εντελώς το 2018!
Εάν η απόφασή μου μεταξύ των τύπων αντηλιακών επηρεάζει το περιβάλλον, μαντέψτε ποιος δρόμος θα ακολουθήσω;
Η διαφορά στην εφαρμογή
Το χημικό αντηλιακό πρέπει να περνά κάτω από οποιαδήποτε αποφρακτική περιποίηση του δέρματος, όπως λάδια ή βαριές ενυδατικές κρέμες, καθώς πρέπει να βυθιστεί στο δέρμα για να αποφευχθεί η βλάβη από τον ήλιο. Χρειάζονται επίσης περίπου 20 λεπτά για να αρχίσει να λειτουργεί (καθώς τα συστατικά πρέπει να απορροφηθούν), ώστε να μην μπορείτε να χτυπήσετε και να βγείτε αμέσως από την πόρτα.
Το φυσικό αντηλιακό έρχεται πάνω από την περιποίηση της επιδερμίδας σας, ακριβώς κάτω από το μακιγιάζ. Αρχίζουν να σας προστατεύουν αμέσως, οπότε δεν απαιτείται χρόνος αναμονής!
Αντιηλιακό χημικό εναντίον ορυκτών: Ποιο θα ταίριαζε στο δέρμα μου;
Τόσο το οξείδιο του ψευδαργύρου όσο και το οξείδιο του τιτανίου είναι μη φαγεσωρογόνα (δεν φράζουν τους πόρους), γεγονός που καθιστά το φυσικό αντηλιακό μια καλή επιλογή εάν έχετε επιδερμίδα με τάση ακμής.
Από την άλλη, τα χημικά αντηλιακά μπορεί να έχουν πολλαπλά συστατικά που μπορώ φράζουν τους πόρους, προκαλώντας συμφόρηση του δέρματος.
Ωστόσο, οι φυσικές φόρμουλες είναι συνήθως πιο παχιές στην υφή και εφαρμόζουν πιο βαριά στο δέρμα, κάτι που μπορεί να μην είναι το καλύτερο στοίχημα για μια λιπαρή επιδερμίδα.
Τα χημικά αντηλιακά έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη σύνθεσή τους, επιτρέποντάς τους να είναι ελαφριά και να αντιμετωπίζουν διάφορους τύπους δέρματος. Για παράδειγμα, Αντιηλιακό Supergoop Unseen SPF 40 είναι ένα χημικό αντηλιακό που στεγνώνει ματ και λειτουργεί άψογα για το λιπαρό δέρμα.
Τα χημικά αντηλιακά μπορούν να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις
Εάν έχετε νιώσει ποτέ τα μάτια σας να τσιμπάνε μετά τη χρήση αντηλιακού, πιθανότατα αυτό οφείλεται σε χημικά φίλτρα. Τα χημικά αντηλιακά είναι επίσης πιο πιθανό να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις όπως δερματίτιδα εξ επαφής και φωτοευαισθησία, καθώς πολλαπλά ενεργά συστατικά έχουν συνδυαστεί για κάλυψη ευρέος φάσματος.
Ένα άλλο μεγάλο: Τα άτομα με δέρμα επιρρεπές στη ροδόχρου ακμή έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν έξαρση με χημικά αντηλιακά καθώς μετατρέπουν τις ακτίνες UV σε θερμότητα, η οποία μπορεί να κλιμακώσει την έξαψη.
Το αντηλιακό με βάση τα ορυκτά, από την άλλη πλευρά, έχει οξείδιο ψευδαργύρου. Αυτό το αντιερεθιστικό και προστατευτικό του δέρματος χρησιμοποιείται συνήθως σε σειρές περιποίησης δέρματος για ευαίσθητο δέρμα. Αντιηλιακή λοσιόν Sheer Zinc της Neutrogena SPF 50 έχει ακόμη και τη σφραγίδα έγκρισης του National Eczema Association.
Το διοξείδιο του τιτανίου (ορυκτό αντηλιακό) έρχεται σε κοντινή απόσταση. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για όσους είναι ευαίσθητοι στο μέικ-απ με μεταλλικά στοιχεία.

Αντιηλιακό χημικό έναντι ορυκτών: Ποιο προσφέρει περισσότερη προστασία;
Τα ορυκτά αντηλιακά με οξείδιο του ψευδαργύρου είναι φυσικά ευρέως φάσματος, προστατεύοντας από τις ακτίνες UVA και UVB. Το διοξείδιο του τιτανίου προστατεύει επίσης από τις ακτίνες UVB, αλλά όχι το πλήρες φάσμα των ακτίνων UVA (ένας από τους λόγους για τους οποίους προτιμώ το οξείδιο του ψευδαργύρου).
Ωστόσο, και τα δύο μπορούν να τρίβονται ή να ιδρώνουν πιο γρήγορα, απαιτώντας συχνότερη επανεφαρμογή για ορυκτό SPF.
Τα χημικά αντηλιακά μπορεί επίσης να είναι ευρέος φάσματος, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε για τη βαθμολογία στην ετικέτα ειδικά. Πρέπει να ψάξετε για ένα που να προσφέρει προστασία τόσο από την UVA όσο και από την UVB.
ΥΓ: Γιατί είναι απαραίτητο να έχουμε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB; Αυτό συμβαίνει επειδή και οι δύο τύποι ακτίνων έχουν βλαβερές επιπτώσεις στο δέρμα. Οι ακτίνες UVA βυθίζονται βαθιά στο δέρμα, προκαλώντας πρόωρη γήρανση, λεπτές γραμμές, ρυτίδες και σκούρες κηλίδες.
Από την άλλη πλευρά, οι ακτίνες UVB προκαλούν κυρίως βλάβη στο DNA στα κύτταρα του δέρματος, οδηγώντας σε ηλιακά εγκαύματα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, οι ακτίνες UVB προωθούν την παραγωγή μελανίνης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το μαύρισμα. Η παρατεταμένη έκθεση στην UVB μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο σε διάφορες ασθένειες και καταστάσεις.
Τα χημικά αντηλιακά είναι πιο ανθεκτικά στο νερό
Αυτό είναι ένα μέρος όπου τα χημικά αντηλιακά έχουν μεγάλη βαθμολογία. Το φυσικό αντηλιακό τείνει να ιδρώνει και να ξεπλένεται γρήγορα, χωρίς να το καθιστά την καλύτερη επιλογή για μια μέρα κολύμβησης ή θαλάσσιων σπορ.
Οι χημικές εκδόσεις, ωστόσο, λειτουργούν καλύτερα εδώ καθώς βυθίζονται στο δέρμα και δεν θα αποκολληθούν τόσο γρήγορα – δίνοντάς τους μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Το ορυκτό αντηλιακό μπορεί να παράγει λευκό γύψο
Αχ! Το μεγάλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν ένα ορυκτό αντηλιακό: Τα σωματίδια ορυκτών τείνουν να δημιουργούν ένα λευκό γύψο στο δέρμα (που είναι ιδιαίτερα ένα πρόβλημα για πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος).
Επιπλέον, το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου είναι παχύτερα και απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για να τρίβονται.
Τα χημικά αντηλιακά, από την άλλη πλευρά, έχουν πιο ελαφριά υφή, τρίβονται ευκολότερα στο δέρμα και δεν εκπέμπουν αυτό το φαινόμενο φαντασμάτων.
Νικητής?
Όχι απαραίτητα, αφού οι ορυκτές φόρμουλες βελτιώνονται συνεχώς, γίνονται πιο ελαφριές και λιγότερο λευκαντικές. Μία από τις κύριες εξελίξεις είναι η μικρονοποίηση, που σημαίνει ότι τα σωματίδια έχουν γίνει πολύ μικρότερα για να ελαχιστοποιηθεί η λευκή χύτευση.
Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το Drunk Elephant Umbra Sheer Physical Daily Defense SPF 30, με 20% οξείδιο του ψευδαργύρου, που χαρίζει φυσική λάμψη και προστασία ευρέος φάσματος. La Roche-Posay Anthelios 50 Mineral Ultra Light Αντηλιακό Υγρό είναι ένα άλλο φυσικό αντηλιακό με εξαιρετικά ελαφριά υφή και χωρίς λευκό γύψο.
Αρκετά αντηλιακά με βάση τα ορυκτά έχουν περάσει ακόμη και πέρα από τη μικρονοποίηση σε νανοσωματίδια (μικροσκοπικά σωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου μεταξύ ενός και 100 νανόμετρων), τα οποία επιτρέπουν στη φόρμουλα να είναι ελαφρύτερη και πιο διαφανής από άποψη υφής.
Όσο για τη συζήτηση για την ασφάλεια της νανοτεχνολογίας; Αρκετοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Environmental Working Group, έχουν δείξει ότι τα νανοσωματίδια στο αντηλιακό δεν διεισδύουν στο δέρμα ούτε προκαλούν βλάβες.

Συχνές ερωτήσεις: Αντιηλιακό χημικό έναντι ορυκτών
Ακολουθούν οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα ορυκτά και τα χημικά αντηλιακά. Έχετε ένα δικό σας; Αφήστε το στα σχόλια παρακάτω και θα σας λάβουμε τις απαντήσεις το συντομότερο δυνατό.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ορυκτού και χημικού αντηλιακού;
Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν οργανικές ενώσεις (με βάση τον άνθρακα) που απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και τις μετατρέπουν σε αβλαβή θερμότητα, ενώ τα ορυκτά αντηλιακά χρησιμοποιούν ανόργανες ενώσεις, όπως οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου, για να μπλοκάρουν τις ακτίνες και να τις αντανακλούν μακριά από το δέρμα.
Είναι εντάξει το χημικό αντηλιακό για δέρμα με τάση ακμής;
Μερικοί άνθρωποι με δέρμα με τάση για ακμή μπορεί να βρουν το χημικό SPF ερεθιστικό. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα προϊόν με την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» και να παρακολουθείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα του ορυκτού αντηλιακού;
Τα μεταλλικά αντηλιακά μπορεί να είναι πιο παχιά, μπορεί να αφήσουν λευκό γύψο και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναμειχθούν στο δέρμα. Μπορούν επίσης μερικές φορές να αισθάνονται πιο λιπαρά από τα αντίστοιχα χημικά.
Γιατί οι άνθρωποι προτιμούν το ορυκτό αντηλιακό;
Οι άνθρωποι μπορεί να προτιμούν τα ορυκτά αντηλιακά επειδή είναι γενικά καλά ανεκτά, ακόμη και από ευαίσθητους τύπους δέρματος, προσφέρουν άμεση προστασία κατά την εφαρμογή και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμούς.
Το ορυκτό αντηλιακό αφήνει το δέρμα λευκό;
Ορισμένα ορυκτά αντηλιακά μπορεί να αφήσουν λευκό γύψο, ειδικά εκείνα με υψηλότερη συγκέντρωση οξειδίου ψευδαργύρου ή διοξειδίου του τιτανίου. Ωστόσο, πολλές σύγχρονες συνθέσεις έχουν σχεδιαστεί για να είναι πιο διαφανείς ή να αναμειγνύονται, με φινίρισμα χωρίς κιμωλία.
Πώς μπορώ να ξέρω αν το αντηλιακό μου είναι χημικό ή φυσικό;
Ελέγξτε τα ενεργά συστατικά στην ετικέτα. Αν δείτε οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου, είναι ένα ορυκτό (φυσικό) αντηλιακό. Συστατικά όπως η αβοβενζόνη, το οκτοκρυλένιο, το οκτινοξάτη ή η οξυβενζόνη υποδεικνύουν ένα χημικό αντηλιακό.
Είναι ασφαλή τα χημικά αντηλιακά για τους κοραλλιογενείς υφάλους;
Ορισμένα χημικά αντηλιακά περιέχουν συστατικά όπως οξυβενζόνη και οκτινοξάτη, τα οποία έχουν συνδεθεί με τη φθορά των κοραλλιογενών υφάλων. Είναι καλύτερο να επιλέγετε αντηλιακά ασφαλή για τους υφάλους όταν κολυμπάτε στον ωκεανό.
Υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με τα χημικά αντηλιακά;
Έχουν εκφραστεί ορισμένες ανησυχίες σχετικά με ορισμένες χημικές ουσίες, όπως η οξυβενζόνη, η οποία μπορεί να έχει ιδιότητες που διαταράσσουν τις ορμόνες. Πάντα να κάνετε έρευνα και να επιλέγετε προϊόντα από αξιόπιστες μάρκες.
Ποια είναι η άποψή σας για το αντηλιακό χημικό έναντι ορυκτών; Ποιο προτιμάς?
