- Η ασφάλεια του Διαδικτύου είναι απαραίτητη για την προστασία των δεδομένων και του απορρήτου μας. Εξαιτίας αυτού, ειδικοί από διάφορους τομείς μας προσφέρουν συμβουλές για να είμαστε πιο ήρεμοι στο διαδίκτυο.
Η ασφάλεια είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει μια σειρά μηχανισμών, χαρακτηριστικών ή πλεονεκτημάτων που, ως τελικό αποτέλεσμα, μας παρέχουν προστασία. Όσον αφορά την εφαρμογή του στο Διαδίκτυο, δεδομένων των χαρακτηριστικών του, αμέσως μετά το ρόπαλο, μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύπλοκη διαδικασία, αρκεί να μην έχουμε κατά νου ορισμένες συνήθειες που μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακουφίσουμε αυτό το έργο.
Γι‘ αυτό, από τον τεχνολογικό τομέα, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που επιτρέπουν μεγαλύτερη άμυνα έναντι πιθανών επιθέσεων, όπου η συμμετοχή των ανθρώπων είναι εξαιρετικά σημαντική.
Ένα από τα πιο κοινά παραδείγματα σχετικά με αυτό το θέμα αντιστοιχεί στη χρήση κωδικών πρόσβασης ή κωδικών πρόσβασης. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να αποφύγετε να πέσετε σε κακές πρακτικές, όπως η χρήση λέξεων που είναι γνωστές στον χρήστη σας, η μη λήψη ενημερωμένων ενημερώσεων και ιδιαίτερα η προσοχή κατά την επίσκεψη σε ιστοσελίδες.
Από την άποψη αυτή, η Ομάδα Αντιμετώπισης Συμβάντων Ασφάλειας Πληροφοριών της Κυβέρνησης, CSIRT, συνιστά στην πιο πρόσφατη ενημερωτικό δελτίο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μια σειρά από συστάσεις, όπως να μην ανοίγουν μηνύματα ή email αμφιβόλου προέλευσης, καθώς και τους συνδέσμους που περιέχουν.
Στην περίπτωση των κλειδιών, που νοούνται ως το πρώτο προστατευτικό φράγμα κατά των εισβολέων, πρέπει να είναι αρκετά στιβαρά ώστε να αποτρέπουν ανεπιθύμητες εισβολές. Από αυτή την άποψη, ο Επικεφαλής Τεχνολογίας του Thoughtworks στη Χιλή, Ζοάο Λούκας Σαντάναεξηγήστε τι «Όταν πρόκειται για την προστασία του ψηφιακού μας χώρου, ένας κωδικός πρόσβασης ισοδυναμεί με κλειδί πόρτας σπιτιού. Επομένως, είναι σημαντικό να είναι το πιο περίπλοκο στην αποκρυπτογράφηση. Ακολουθώντας την ίδια αναλογία, κάποιος μπορεί και πρέπει, όποτε είναι δυνατόν, να χρησιμοποιήσει έναν διπλό παράγοντα ελέγχου ταυτότητας, που θα ήταν σαν ένα δεύτερο κλειδί στην πόρτα ή μια δεύτερη πόρτα. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε εργαλεία διαχείρισης κωδικών πρόσβασης (διαχειριστές κωδικών πρόσβασης), ώστε να μην αποκαλυφθούν τα κλειδιά»..
Από την άποψη αυτή, ο Διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακών Μελετών του Fundación País Digital, Ρικάρντο Λέονσχόλιο «Σε επίπεδο βιομηχανίας, έχουν εμφανιστεί έννοιες όπως η αρχιτεκτονική που ονομάζεται Zero Trust, η οποία αξιολογεί μόνιμα την εμπιστοσύνη σε κάθε σημείο επαφής μεταξύ εργαζομένου και εταιρείας, διασφαλίζοντας έτσι ότι ό,τι αναφέρεται στην περίμετρο ασφαλείας είναι πάντα ολοκληρωμένο. Το «νέο» εργασιακό σενάριο με την επιστροφή στα γραφεία, απαιτεί μια εξέλιξη όσον αφορά την ασφάλεια και οι στρατηγικές ασφάλειας πρέπει να προσαρμοστούν σε υβριδικά σχήματα εργασίας„.
Επιπλέον, ο βοηθός διευθυντής πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας της Adexus, Άλεξ Αγκιλάρσημεία «Δεν αρκεί να έχουμε μόνο τα προγράμματα, αφού από μόνα τους δεν εγγυώνται την ασφάλεια και την πλήρη προστασία μιας συσκευής ή ενός τελικού εξοπλισμού, πρέπει να γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος της τελικής ευθύνης πέφτει στους ανθρώπους»..
Η τήρηση αυτών των συστάσεων δεν θα σας εμποδίσει να γίνετε ελκυστικός στόχος για εγκληματίες του κυβερνοχώρου, αλλά αναμφίβολα θα κάνει τη δουλειά τους πιο περίπλοκη.
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: https://www.anda.cl/adios-a-la-oficina-una-mirada-a-las-nuevas-prioridades-de-los-recursos-humanos/