Το ETC καθορίζει τις ενέργειες που απαιτούνται για τη μείωση των καθυστερήσεων ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

0
Το ETC καθορίζει τις ενέργειες που απαιτούνται για τη μείωση των καθυστερήσεων ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Στην τελευταία του παγκόσμια ενημέρωση Insights, «Εξορθολογισμός του σχεδιασμού και αδειοδότησης για την επιτάχυνση της ανάπτυξης αιολικής και ηλιακής ενέργειας»ο Επιτροπή Μεταβάσεων Ενέργειας (ETC) υπογραμμίζει πώς οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και οι προγραμματιστές αιολικής και ηλιακής ενέργειας μπορούν να αναλάβουν δράση για να μειώσουν τις περιττές καθυστερήσεις που προκαλούνται από κοινό σχεδιασμό και επιτρέποντας εμπόδια στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα ισχυρές περιβαλλοντικές, βιοποικιλότητας και κοινωνικές διασφαλίσεις.

Η καθαρή ηλεκτροδότηση είναι η ραχοκοκαλιά της μετάβασης στο καθαρό μηδέν και θα παρέχει πάνω από το 60% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται το 2050, από 20% σήμερα. Ένα παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα που βασίζεται στην καθαρή ηλεκτροδότηση θα απαιτήσει δραματική αύξηση της αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας – μια αύξηση 5-7 φορές έως το 2030. Η αντιμετώπιση των φραγμών σχεδιασμού και αδειοδότησης είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ταχύτητα και την κλίμακα που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η ταχεία περικοπές στις εκπομπές. Η ETC εκτιμά ότι ο κόσμος θα μπορούσε να χάσει έως και 3.500 TWh καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια το 2030 (έλλειμμα άνω του 20%) λόγω των βασικών εμποδίων στην ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των δυσκίνητων και δαπανηρών πολιτικών σχεδιασμού και αδειοδότησης .

Η ανάλυση ETC, βασισμένη σε πραγματικές περιπτωσιολογικές μελέτες και συζητήσεις με προγραμματιστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δείχνει ότι η εφαρμογή απλών μέτρων για τον εξορθολογισμό του σχεδιασμού και της αδειοδότησης μπορεί να μειώσει τους χρόνους των έργων κατά περισσότερο από το ήμισυ για αιολικά και ηλιακά έργα. Τα χρονοδιαγράμματα των υπεράκτιων αιολικών έργων θα μπορούσαν να μειωθούν από 12 χρόνια σε 5,5 έτη, τα χρονοδιαγράμματα για την ξηρά αιολική ενέργεια θα μπορούσαν να μειωθούν από 10 σε 4,5 έτη και τα χρονοδιαγράμματα ηλιακής ενέργειας κλίμακας κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να μειωθούν από 4 χρόνια σε λίγο περισσότερο από 1 έτος. Η εφαρμογή αυτών των ενεργειών θα άρει ένα βασικό εμπόδιο για την καθαρή ηλεκτροδότηση και θα επιταχύνει τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν.

«Χρειάζεται επείγουσα δράση για την παροχή συστημάτων σχεδιασμού και αδειοδότησης που θα οδηγήσουν τη μετάβαση σε μια καθαρά μηδενική οικονομία», λέει ο Adair Turner, πρόεδρος της ETC. «Οι κυβερνήσεις, οι προγραμματιστές και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συνεργαστούν για να άρουν τα εμπόδια και να επικεντρωθούν στη μείωση του χρόνου ανάπτυξης για ζωτικής σημασίας έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας».

Το Insights Briefing, το οποίο αποτελεί μέρος της σειράς Barriers to Clean Electrification του ETC, προσδιορίζει τρεις κύριες κατηγορίες φραγμών σχεδιασμού και αδειοδότησης: ρυθμιστικούς, διοικητικούς και κοινωνικούς. Ανάλυση της δυνατότητας συντόμευσης των χρονοδιαγραμμάτων ανάπτυξης αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης του έργου, διατηρώντας παράλληλα ισχυρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές διασφαλίσεις.

Οι βασικές δράσεις σε αυτούς τους τομείς περιλαμβάνουν ρυθμιστικές, τον καθορισμό σαφών στόχων για την απαλλαγή από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. έως το 2035) και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα δίκτυα που θα απαιτηθούν για να επιτευχθεί αυτό, η ανάθεση προτεραιότητας σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αφιέρωση επαρκούς γης, ο καθορισμός και η επιβολή εξορθολογισμού επιτρέποντας στόχους, επιτρέποντας κάποια ευελιξία αδειών (συμπεριλαμβανομένων μικρών αλλαγών στις εκχωρημένες άδειες), περιορισμός νομικών προκλήσεων και εκχώρηση σαφών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας (όπου αυτά είναι περιορισμένα).

Από διοικητική άποψη, δημιουργεί «ενιαία σημεία εξυπηρέτησης» για αδειοδότηση, επαρκώς στελέχωση ρόλων αδειοδότησης, ψηφιοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και δημιουργία εργαλείων ψηφιακής χωρικής χαρτογράφησης και τραπεζών περιβαλλοντικών δεδομένων για να βοηθήσει τον σχεδιασμό ανάπτυξης.

Με το κοινωνικό, διασφαλίζει την αποτελεσματική δέσμευση των ενδιαφερομένων, την κατανομή των οφελών με τις τοπικές κοινότητες, για παράδειγμα, με τη μορφή συστημάτων κοινής κοινοτικής ιδιοκτησίας, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια ή μειώνοντας το κόστος ενέργειας, βελτιώνοντας την αισθητική των ανανεώσιμων πηγών τεχνολογίας, διαχείριση κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ιδιαίτερα για τη βιοποικιλότητα) για τις τοπικές κοινωνίες.

Οι εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την προώθηση της προόδου και την ανάληψη τολμηρής δράσης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκσυγχρονίζοντας τις διαδικασίες εγκρίσεων, παρέχοντας ένα όραμα για φιλόδοξη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποφασίζοντας πού πρέπει να έχουν προτεραιότητα τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε λύσεις όπως η αύξηση της διαθέσιμης γης για αιολικά και ηλιακά έργα, η εφαρμογή του κανόνα της θετικής σιωπής για αυτόματη χορήγηση αιτήσεων αδειών μετά την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος, ενθαρρύνοντας τις εγκαταστάσεις ηλιακών συλλεκτών σε όλα τα κατάλληλα δημόσια κτίρια και εξασφάλιση επαρκούς προσωπικού στα τμήματα αδειοδότησης που μπορεί να μειώσει δραματικά τις καθυστερήσεις.

«Η μεταρρύθμιση των διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως», λέει ο Alistair Phillips-Davies, Διευθύνων Σύμβουλος της SSE. «Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει βοηθητικά τις καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο και παραθέτει σαφείς συστάσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με το τι μπορεί να βελτιωθεί για να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται κατά μέσο όρο για την ανάπτυξη ενός υπεράκτιου αιολικού έργου από 12 χρόνια επί του παρόντος σε δυνητικά 5,5 χρόνια. .»

«Ενώ είναι καλό να βλέπουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να αναγνωρίζεται ως παγκόσμιος ηγέτης, για να διατηρήσουμε αυτό το καθεστώς πρέπει να επιταχύνουμε γρήγορα τον ρυθμό με τον οποίο κατασκευάζουμε τώρα υποδομές χαμηλών εκπομπών άνθρακα – όχι μόνο όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και τις στρατηγικές επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και ευέλικτες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση και στη μείωση του κόστους ενός συστήματος καθαρής μηδενικής ενέργειας», δηλώνει ο Phillips-Davies.

Οι προγραμματιστές, οι τοπικές αρχές και η κοινωνία των πολιτών έχουν επίσης να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην επίτευξη προόδου. Οι κατασκευαστές αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να συνεργάζονται αποτελεσματικά με τους ενδιαφερόμενους κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου για να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις και να διασφαλίσουν την κατανομή των οφελών με τις τοπικές κοινωνίες. Οι τοπικές αρχές και η κοινωνία των πολιτών πρέπει επίσης να διαδραματίσουν ρόλο διασφαλίζοντας ότι οι κοινότητες είναι κατάλληλα ενημερωμένες, προετοιμασμένες και διαθέτουν πόρους για να ασχοληθούν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτή η ενημέρωση πληροφοριών συνοδεύεται από ένα σύνολο τριών εργαλείων λύσεων, οι οποίες παρέχουν μια σειρά από συγκεκριμένες συστάσεις και δράσεις για τις εθνικές/περιφερειακές κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. προγραμματιστές αιολικής και ηλιακής ενέργειας· και τις τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών.

Η ενημέρωση έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με μέλη του ETC από όλη τη βιομηχανία, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και υποστηρικτές του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των Arcelor Mittal, Bank of America, BP, EBRD, HSBC, Iberdrola, Impax, Legal and General, National Grid, Ørsted, Rio Tinto, Schneider Electric, Shell, Tata Group, Volvo Group, World Resources Institute και Worley.

Διαβάστε το πλήρες Insights Briefing και Solution Toolkit εδώ.

Εικόνα: Η “Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών” από την OregonDOT έχει άδεια χρήσης σύμφωνα με το CC BY 2.0.

Bir cevap yazın