Πολλοί από εμάς ξεκινήσαμε την κηπουρική πριν καταλάβουμε ποτέ τον οικολογικό αντίκτυπο των επιλογών μας. Δεν γνωρίζαμε πόσο φαινομενικά αβλαβείς αποφάσεις όπως οι επιλογές φυτών, οι τροποποιήσεις του εδάφους ή η διαχείριση παρασίτων μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, είτε βοηθώντας είτε βλάπτοντας το περιβάλλον. Ενώ ένας κήπος από μόνος του μπορεί να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο, το σωρευτικό αποτέλεσμα εκατομμυρίων από εμάς που κοπιάζουμε στις αυλές μας πραγματικά αθροίζεται.
Αν είστε σαν εμένα, η στροφή προς την οικολογική κηπουρική είναι μια συνεχής διαδικασία. Υπάρχουν πάντα περισσότερα να μάθετε, να ερευνήσετε, να συζητήσετε και να αποφασίσετε. Οι ιδέες (παρακάτω) μοιράζονται μερικές αρχές για να καθοδηγήσουν τον δρόμο. Είναι ένα έργο σε εξέλιξη, αλλά, ελπίζω, να κατευθύνει τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση.

Μετάβαση στην Οικολογική Κηπουρική

Αυτό δεν είναι διαγωνισμός! Εάν ο στόχος είναι να ωφελήσουμε το περιβάλλον με τους κήπους μας, χρειαζόμαστε όλα τα χέρια στο κατάστρωμα. Αλλά δεν φτάνουμε εκεί με βία, ντροπή ή εξαναγκασμό. Απλώς αναπολώ πώς άνοιξα τα μάτια μου σε περιβαλλοντικά ζητήματα—και μαθαίνω περισσότερα καθημερινά—και σίγουρα δεν συνέβη όταν με επέπληξε κάποιος.
Πριν από μερικά χρόνια έψαξα την έρευνα για να μάθω πώς μπορούμε να κάνουμε τους γείτονές μας να αποδεχτούν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές κήπου. Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο αποδεκτοί αν σας γνωρίζουν, σας αρέσουν και σας εμπιστεύονται. Καμία έκπληξη, πραγματικά. Η ευγένεια και η φροντίδα κάνουν θαύματα για να απαλύνουν τον φόβο της αλλαγής ή των αντισυμβατικών επιλογών.
Βρισκόμαστε, ομολογουμένως, σε αρκετά τουρσί αυτή τη στιγμή με ανησυχίες για το κλίμα και τη ρύπανση. Όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές, η αλλαγή θα έρθει μέσα από αμέτρητες προσεγγίσεις. Διαμαρτυρία. Νομοθεσία. Καταναλωτική ζήτηση. Υπεύθυνες μάρκες. Καινοτομία. Επινοητικότητα. κοινοτικές πρωτοβουλίες. Αλλαγές του καταστατικού. Μια αλλαγή στη σκέψη. Η λίστα συνεχίζεται. Επιλέξτε αυτό που έχει απήχηση και προχωρήστε!
Από το μικρό μου κομμάτι γης ένα πράγμα ξέρω σίγουρα είναι ότι η κηπουρική είναι πολύ πιο εύκολη όταν βάζεις τη γη πρώτη. Οι επιβλαβείς επιλογές δεν είναι επιλογή και δεν έχει νόημα να ιδρώνεις τα μικρά πράγματα.
Συμβουλές για τον οικολογικό κήπο
Ανάπτυξη ενός υγιούς οικοσυστήματος
Είναι ο κήπος μου μέρος ενός υγιούς οικοσυστήματος;
Ακολουθούν ορισμένοι στόχοι:
- Υγιές έδαφος, αέρας και νερό χωρίς ρύπους, ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα.
- Φυτά που παρέχουν τροφή και βιότοπο για την τοπική άγρια ζωή ως μέρος μεγαλύτερων οικολογικών διαδρόμων.
- Αναγεννητικά, βιώσιμα, έξυπνα για το κλίμα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και του φυσικού φιλτραρίσματος και διαχείρισης του νερού.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες οικολογικές συμβουλές κηπουρικής εδώ.
Καλώς ήρθατε Επικονιαστές
Χωροκατακτητικά Είδη
Προειδοποίηση για χωροκατακτητικά είδη: ελέγχετε πάντα ότι οποιοδήποτε φυτό θέλετε να προσθέσετε στον κήπο σας είναι κατάλληλο για τη ζώνη ανθεκτικότητας των φυτών και τις συνθήκες ανάπτυξης, υποστηρίζει την τοπική άγρια ζωή και δεν θεωρείται χωροκατακτητικό είδος στην περιοχή σας.
Περίμενε! Πριν φυτέψετε…

Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά που θα επιλέξετε:
- Συνιστώνται για τη ζώνη ανθεκτικότητας των φυτών σας.
- Δεν είναι επεμβατικές στην περιοχή σας.
- Είναι κατάλληλα για τις συνθήκες ανάπτυξής σας, όπως ήλιο, έδαφος, νερό και αέρα.
- Συμβάλετε στη βιοποικιλότητα παρέχοντας τροφή, νέκταρ ή βιότοπο για την άγρια ζωή.
- Δεν είναι πολύ μεγάλοι για τον διαθέσιμο χώρο όταν φτάσουν στην ωριμότητα.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες οικολογικές συμβουλές κηπουρικής εδώ.
Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών
Συμβουλές επίλυσης προβλημάτων για οικολογικούς κηπουρούς
Αντιμετώπιση πιθανών παρασίτων ή ασθενειών
- Είναι πράγματι αυτό ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα ή απλώς μέρος του οικοσυστήματος;
Ποτέ μην αναλαμβάνετε δράση χωρίς να κατανοείτε τόσο το ζήτημα όσο και τις συνολικές επιπτώσεις οποιωνδήποτε πιθανών διορθωτικών μέτρων. - Τι θα γίνει αν το αφήσω;
Τα περισσότερα προβλήματα επιλύονται μόνα τους με τον καιρό. Πολλά «παράσιτα» έχουν φυσικούς θηρευτές—δώστε τους χρόνο να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα. - Το φάρμακο ή το διάλυμα θα προκαλέσει άλλη βλάβη;
Είναι σπάνιο ένα προϊόν ή ένα διάλυμα να μην προκαλεί υπολειπόμενη βλάβη είτε μέσω της κατασκευής, της χρήσης ή της απόρριψης. Το να μαζέψετε με το χέρι πολλά σαλιγκάρια μπορεί να είναι καλό. Ζάπινγκ έντομα που συμβάλλουν στο περιβάλλον; Οχι τόσο πολύ. - Υπάρχουν καλύτερες χρήσεις για το χρόνο ή τα χρήματά μου;
- Οι επιλογές στον κήπο μου συμβάλλουν σε ένα υγιές οικοσύστημα;
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες οικολογικές συμβουλές κηπουρικής εδώ.
Eco-Beneficial Κηπουρικά βιβλία

Φέρνοντας τη φύση στο σπίτι: Πώς μπορείτε να διατηρήσετε την άγρια ζωή με εγγενή φυτά | Νταγκ Ταλάμι
Κήπος Σύμμαχοι: Τα έντομα, τα πουλιά και άλλα ζώα που διατηρούν τον κήπο σας όμορφο και ευημερούν | Frederique Lavoipierre
Ο Ανθρώπινος Κηπουρός: Ανατροφή ενός βιότοπου στην πίσω αυλή για την άγρια ζωή (Πώς να δημιουργήσετε έναν βιώσιμο και ηθικό κήπο που προωθεί την εγγενή άγρια ζωή, τα φυτά και τη βιοποικιλότητα) | Νάνσυ Λόσον
The Pollinator Victory Garden | Κιμ Άιερμαν
Διαβάστε περισσότερα
~Μέλισσα η αυτοκράτειρα της βρωμιάς ♛