
Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αρχίζουν να χρησιμοποιούν πηγές μηδενικού άνθρακα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες, σύμφωνα με μια νέα βάση δεδομένων και ανάλυση από IHS Markit από αυτά τα είδη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Υπάρχει εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και ένα δυναμικό εμπορικό περιβάλλον για την παροχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου», λέει ο Judson Jacobs, εκτελεστικός διευθυντής ενέργειας στην IHS Markit.
«Οι προσπάθειες ενεργειακής απόδοσης και οι μειώσεις της καύσης μπορούν να κάνουν τόσα πολλά για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έτσι ορισμένες εταιρείες στρέφονται σε πηγές μηδενικού άνθρακα για να τροφοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους σε ανάντη, μέση και κατάντη», προσθέτει.
Αν και οι αριθμοί είναι μικροί, αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια. Υπήρχαν λιγότερα από 15 από αυτά τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 (όταν η βιομηχανία ανέπτυξε για πρώτη φορά τέτοιες τεχνολογίες) έως το 2017. Η IHS Markit καταγράφει πλέον περισσότερα από 45 ανακοινωθέντα έργα στη βάση δεδομένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βασίζεται σε πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου, με 13 ανακοινώσεις που έγιναν το 2018 και 15 που έγιναν το 2019.
Εγκαταστάσεις πραγματοποιούνται τόσο σε νέες εξελίξεις όσο και σε υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία, με την ηλιακή ενέργεια την πιο σημαντική τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακολουθούμενη από την υδροηλεκτρική ενέργεια και την αιολική ενέργεια. Αυτές οι αναπτύξεις αποτελούν μέρος των ευρύτερων στρατηγικών διαχείρισης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου των εταιρειών που παρακολουθεί και αναλύει η IHS Markit.
Οι επιτόπιες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιδεικνύουν αξιοπιστία. Και η ηλεκτροδότηση – αντλώντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές απευθείας από το δίκτυο – αφαιρεί πλήρως τον περισσότερο εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας, επιτρέποντας λιγότερο επιτόπιο προσωπικό για τη λειτουργία του και μικρότερα αποτυπώματα εγκαταστάσεων. Τα πρόσθετα οφέλη περιλαμβάνουν μειωμένα έξοδα συντήρησης και την εξάλειψη των παραδόσεων καυσίμων στο εργοτάξιο.
Ενώ η IHS Markit αναμένει ότι ο αριθμός των επιτόπιων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχίσει να επιταχύνεται τα επόμενα χρόνια, αρκετές προκλήσεις πρέπει να ξεπεραστούν πριν από την ευρεία υιοθέτησή τους. Το κόστος σε σχέση με τις παραδοσιακές πηγές παραγωγής ενέργειας, η ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού σε απομακρυσμένες περιοχές και η αποθήκευση ενέργειας για διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές είναι όλοι σημαντικοί παράγοντες που περιορίζουν αυτήν τη στιγμή την ανάπτυξη.
Ομοίως, διευρύνονται οι τύποι των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που βασίζονται στο πεδίο. Οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου (IOC) πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, η χρήση έχει επεκταθεί σε εθνικές εταιρείες πετρελαίου (NOCs), ανεξάρτητες εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής, ακόμη και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαιοειδών τα τελευταία χρόνια.